Wildwater

WILDWATER


Wat kan ik hier van verwachten? En hoe begin ik daar aan?


Wildwatervaren kan je nog opsplitsen in het recreatieve deel en het wedstrijd gerichte deel. Je kan onder meer rivieren afvaren, tricks uithalen in een golf, slalom varen of raften. Voor elke tak is een specifieke boot voorhanden.


Bij wildwatervaren komt wel wat meer kijken dan bij toervaren. Naast een boot en peddel zal je hier ook een zwemvest, spatzeil en helm nodig hebben als basis uitrusting. Daarna kan je natuurlijk extra veiligheidsmateriaal aanschaffen. Gaande van een werptouw tot een EHBO set en zelfs katrolsystemen.


Wildwater word opgedeeld in verschillende gradaties. Het begint bij WW1, ofwel een rustige rivier zoals de Kleine Nete. En het gaat tot WW6, welke onbevaarbare rivieren en watervallen voorstellen. Al dan niet in sommige omstandigheden en met de nodige skills en risicofactor te doen.

WIL JE MEER INFORMATIE?


Wees niet bang en spring eens binnen. Heb je geen tijd, geen nood. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

BOOT TYPE


Hier zijn meerdere boot types voorhanden, afhankelijk van wat je wil doen. Gaande van een creeker of wildwater kajak tot een freestyle boot of raft. Afhankelijk van je eigen kunnen en het soort rivier, heb je nog de keuze tussen een creeker, river runner en een river play kajak. Dit gaat van stabiel en groot naar onstabieler en kleiner.

De "creeker" is een allround wildwater kajak. Hier mee kan je de zwaarste wateren aan. Hij heeft enkele typische kenmerken. Zo is hij vrij lang, tot 3m, en ook van redelijk wat volume voorzien. Door zijn vele handvaten is het mogelijk om de boot of een drenkeling te redden.

De "freestyle" kajak is redelijk klein en heeft ook weinig volume. Hierdoor is hij zeer wendbaar en goed hanteerbaar in een golf of wals. Door het lage volume is deze wel minder tot niet geschikt voor het zwaardere werk.

De "afdaler" of "R1" is een wedstrijd kajak, ontworpen voor rivier afdalingen. Hij bestaat meestal uit composiet materialen zoals kevlar, carbon of glasvezel. De vleugels achteraan zorgen voor stabiliteit op woelig water met golven of vervallen.